30 Temmuz 2020 Perşembe
TURHAL
Tarihi 5000 yıl öncesine Sümerlilere kadar dayanan, bugün 60.000 civarında nüfusu ile Tokat ilinin ikinci büyük ilçesidir. Tokat’ı Amasya, Samsun, Ankara ve İstanbul’a bağlayan karayolu üzerindedir. Ayrıca Samsun – Sivas demiryolu güzergâhında bir istasyondur. Tokat havaalanına 30 km, Amasya – Merzifon havaalanına 120 km mesafededir. Bu imkânları ile ulaşımın son derece kolay olduğu şirin ilçe, Şeker Fabrikası ve Makine Fabrikası ile ülkemizin önemli bir değeri konumundadır.
BARINMA İMKANLARI
Turhal Yüksek Öğrenim Kredi Yurtlar Kurumu; 274 kız, 274 erkek olmak üzere 548 öğrenci kapasitesi ile ilçemizde hizmet vermektedir. Ayrıca ilçemizde çok sayıda özel öğrenci yurdu ve pansiyonu da hizmet vermektedir.
TURHAL MESLEK YÜKSEKOKULU
Yüksekokulumuz 1995 yılında ilk olarak elektrik programı ile eğitim-öğretime başlamıştır. Şehir merkezinde Belediye ve Turhal Şeker Fabrikasına ait binalarda geçici olarak 2002 yılına kadar hizmet vermiştir. 1999 yılında yerleşke inşaatı temeli atılmış, 2002/2003 öğretim yılı başında bu yerleşkeye taşınılmıştır. Halen idari bina, eğitim binası, kantin, kafeterya ve spor tesisleri ile Meslek Yüksek Okulu bünyesinde Elektrik, Bilgisayar Programcılığı, Mekatronik, Elektronik Haberleşme, Biyomedikal Cihaz Teknolojisi, Grafik Tasarımı, İşletme ve Muhasebe programları mevcuttur. 6 teknik program ve 2 adet de iktisadi program olmak üzere toplam da 8 program ve yaklaşık 1200 öğrenci ile eğitim öğretime devam edilmektedir.
NEDEN TURHAL MESLEK YÜKSEKOKULU?
Genç, dinamik, yenilikçi eğitim kadrosu ve güncel teknolojiler ile donatılmış zengin laboratuvarlarda uygulamalı olarak eğitim veren programımız sizin mesleğinizde bir adım önde olmanızı sağlayacaktır. Ayrıca başarılı öğrencilerimize ihtiyaç hallerinde okulumuzda yarı zamanlı çalışma imkanı sağlanmaktadır.
2020-2021 EĞİTİM ÖĞRETİM DÖNEMİNDE ÖĞRENCİ KABUL EDECEK PROGRAMLARIMIZ
BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI PROGRAMI
NEDEN BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI PROGRAMI?
PROGRAMIN AMACI
Bilgisayar Programcılığı Programının amacı, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörde çalışacak, teorik ve pratik becerilere yatkın ve bu becerileri azami oranda kazanmış Bilgisayar Ara Elemanı yetiştirmektir.
Programın sonunda öğrencilerimiz,
TEKNİK ALT YAPI VE LABORATUVARLAR
Bilgisayar Programcılığı Programınında toplam 40 bilgisayara sahip bir adet laboratuvarda yazıcı, tarayıcı, 3D yazıcı, projeksiyon, yönetilebilir switch ve kablosuz erişim noktası gibi cihazlar bulunmaktadır.
Bölümümüz yenilikleri takip ederek imkanları dahilinde sürekli bilgisayarlarının özelliklerini güncellemektedir.
BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI MEZUNLARININ ÇALIŞMA ALANLARI
DİKEY GEÇİŞ YAPILABİLECEK LİSANS PROGRAMLARI
Ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde,
Lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
ELEKTRİK PROGRAMI
Turhal Meslek Yüksekokulu Elektrik Programı ile elektrik enerjisi başta olmak üzere imalat sektörün ihtiyaçlarına yanıt veren, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gereken mesleki yetkinlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
NEDEN ELEKTRİK PROGRAMI?
Türkiye' de 2010 ile 2030 yılları arasında elektrik enerjisi sektörüne yaklaşık 200 milyar dolar yatırım yapılacaktır (EPDK). Ülkemizde artan elektrik enerjisi yatırımları başta üretim santralleri, iletim ve dağıtım hatları olarak her geçen gün artmaktadır. Ülkemiz sanayi üretimi hızla artmakta ve beraberinde bakım, onarım, verimlilik ve otomasyon başta olmak üzere çok sayıda nitelikli elemana ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca yenilenebilir enerji sistemlerinde ve elektrikli araç teknolojilerinde yaşanan gelişmeler elektrik sektörünün nitelikli personel ihtiyacını arttıracağı tahmin edilmektedir.
MEZUN OLAN ÖĞRENCİLERİN İSTİHDAM OLANAKLARI
Enerji, makine imalatı, otomotiv, gıda, kimya, beyaz eşya, inşaat, ulaşım, tekstil, maden, turizm, telekomünikasyon, savunma ve kamu sektörleri başta olmak üzere, pek çok sektöre yönelik işletmelerdeki nitelikli eleman açığı piyasanın bu programdan mezun öğrencilerine istihdam imkanı sağlayacaktır. Mezunlar, aldıkları eğitim sayesinde kamu ve özel sektöre ait işletmelerin birçok departmanında ara eleman ve yönetici olarak çalışabileceklerdir.
ENDÜSTRİYEL TEKNİK GEZİLER
Öğrencilerimiz ile eğitim faaliyetleri sırasında bölgedeki endüstriyel tesislere düzenli olarak çeşitli geziler yapılarak mesleki bilgileri arttırılmaktadır.
BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNOLOJİSİ PROGRAMI
(Programın hem Normal Öğretimi hem de İkinci Öğretimi Bulunmaktadır.)
Biyomedikal Cihaz Teknolojisi programı tıpta ve biyolojik bilimler alanında kullanılan alet ve cihazları, şemalarına uygun olarak yerlerine monte edecek, sürekli bakımını yapacak, arıza olunca yerini saptayacak ve onaracak teknik personeli yetiştirir.
Günümüzde hastanelerde yaklaşık 20 bin farklı çeşit tıbbi cihaz ve sistem kullanılmaktadır. Ülkemizde kullanılan biyomedikal cihaz ve sistem sayısı son 20 yılda 7 kat artmıştır. Biyomedikal sistemlerin tasarım ve geliştirme uğraşlarını yürütecek, sistemlerin verimli kullanılmasında görev alacak teknik ve bilimsel bilgi birikimine sahip elemanlara duyulan gereksinim her geçen gün artmaktadır. Programın amacı, sağlık alanında teşhis, tedavi amacıyla kullanılan alet ve cihazların montajı, teknik işletme, bakım ve onarımları alanında çalışacak ara elemanları yetiştirmektir. Öğrencilerimiz Biyomedikal Cihaz Teknolojisi sektöründe mal/ hizmet üreten firmalarda ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmektedir. Öğrencilerimiz programın gerektirdiği öğretim faaliyetleri, istihdam olanakları ve planlama konularında çevredeki üniversiteler, sivil toplum örgütleri, elektronik ve otomasyon bölümü le ilgili işletmeler, meslek odaları ve meslek elemanları ile iş birliğine yönlendirilmektedirler.
BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNİKERİ OLMAK İSTEYENLER
Biyomedikal cihaz teknikeri olmak isteyenlerin; fen bilimleri alanında başarılı olmaları, alet ve makinelere ilgi duymaları, aynı zamanda el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, mekanik ve şekil ilişkilerini algılayabilen özelliklere sahip, görme ve işitme organları sağlam, insanlara yardım etmekten hoşlanan, sorumluluk duygusu güçlü kişiler olmaları beklenmektedir. Biyomedikal cihaz teknolojisi programını bitirenlere “Biyomedikal Cihaz Teknikeri” unvanı verilmektedir. Biyomedikal cihaz teknikeri, tıpta ve biyolojik bilimler alanında kullanılan alet ve cihazları, şemalarına uygun olarak yerlerine monte edip sürekli bakımını yaparak arıza olunca yerini saptayarak onarmaktadır. Biyomedikal cihaz teknikerleri; resmi ve özel hastanelerde, laboratuvarlarda, dispanserlerde, tıbbi cihaz yapan fabrikalarda, tıp cihazları tamir ve bakım atölyelerinde veya servislerinde görev yapmaktadırlar. Bu nedenle çalışma ortamları çalıştıkları iş yerine göre farklılıklar göstermektedir. İş hayatında sürekli olarak doktor, hemşire ve diğer hastane personeliyle iletişim halindedirler.
BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNİKERLERİ
Resmi ve özel hastanelerde, laboratuvarlarda, dispanserlerde, tıbbi cihaz yapan fabrikalarda, tıp cihazları tamir ve bakım atölyelerinde veya servislerinde görev yapmaktadırlar. Bu nedenle çalışma ortamları çalıştıkları iş yerine göre farklılıklar gösterir. İş hayatında sürekli olarak doktor, hemşire ve diğer hastane personelleri ile iletişim halindedirler.
ELEKTRONİK HABERLEŞME TEKNOLOJİSİ PROGRAMI
Toplumsal yaşamda ve iş dünyasında elektronik iletişim teknolojilerinde ihtiyaç duyulan üstün nitelikli, yetenek sahibi, analitik düşünebilen insan gücü yetiştirmektir. Program mezunlarına "Elektronik Haberleşme Teknikeri" unvanı verilir. Programın amaçları,
Eğitim-öğretim faaliyetlerine 1995 yılında başlayan programımızda aşağıda belirtilen laboratuvar ve ekipman imkanları mevcuttur.
Haberleşme laboratuvarlarında uygulama dersleri alanlarında uzman öğretim elemanı tarafından verilmekte olup, öğrencilerimizin uygulamalarla teknik ve pratik anlamda gelişmeleri ve yeni teknolojilerden haberdar olarak mezun olmaları amaçlanmaktadır.
MEZUNLARININ ÇALIŞMA ALANLARI
PROGRAMDAN MEZUN OLABİLMEK İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR
Elektronik Haberleşme Teknolojisi Programına kaydolan öğrenciler, programdan mezun olabilmek için öngörülen müfredatta en az 120 AKTS kredilik dersleri başarıyla tamamladıklarında mezun olabilmektedirler.
MEKATRONİK PROGRAMI
Programın Amacı: Mezunlarımız otomotiv endüstrisi endüstriyel otomasyon hareketli robot sistemleri ev otomasyonu gibi sektörlerde kurulum işletme ve bakım yapmak üzere teknik eleman olarak çalışma imkânı bulmaktadırlar. Nitelikli ara elemanların yetiştirilmesine yönelik bir meslek eğitimi için bütün meslek dersleri laboratuar uygulamalarıyla desteklenmektedir. Misyonumuz sanayinin istediği Mesleki Yeterlilik Kurumunun yayınladığı 5.seviye niteliğine uygun tam donanımlı teknik elemanları yetiştirmektir.
Gereken Nitelikler: Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde bu programa öğrenci kabulü ÖSYM olarak adlandırılan merkezi sınav sistemi ile yapılmaktadır. Öğrenciler öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra bu sınavdan aldıkları puana göre Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir.
Mezuniyet Koşulları ve Derecesi: Programı başarıyla tamamlayan mezunlar MEKATRONİK TEKNİKERİ olmaya hak kazanır ve Mekatronik Teknolojisi programı önlisans diploması alır. En az 120 AKTS lik dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler önlisans derecesi almaya hak kazanırlar. Mezunların İş Bulma Olanakları: Mekatronik sektöründe mal/hizmet üreten firmalar ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarda istihdam edilirler. Mezunların çalışabilecekleri bazı iş imkânları;- Elektronik Otomasyon Firmaları
GRAFİK TASARIMI PROGRAMI
Programın amacı grafik tasarımını ilgilendiren sorunları kısa sürede çözebilecek yaratıcılıkları üst seviyede tasarımcılar yetiştirmektir. Programda okuyan öğrenciler, görsel iletişim tasarımını ilgilendiren her türlü konuda pratik kazanmak üzere eğitim ve öğretim görmektedirler. Hem teorik hem de uygulamalı gerçekleştirilecek olan eğitim doğrultusunda genel kültüre sahip ve kişisel yeteneklerini üst seviyede kullanmayı öğrenecek olan öğrenciler kendilerini değerlendirebilecek bilgi ve beceriyi kazanacaklardır. “Tasarımcı” adayı öğrencilerimiz bilgisayar donanımının tüm temel özelliklerine hakim olacaklardır. Tasarım uygulamalarının yapıldığı programların başlıcaları, Photoshop, Illustrator, After Effects, Flash, In Design’dır.
Mezun öğrencilerimiz “tasarımcı” kimlikleri ile pek çok farklı meslekte iş imkanına sahip olabilmektedirler. Bu sektörler dergiler, gazeteler, televizyon kanalları, yayınevleri, matbaa, reklam ajansları, fotoğraf ajansları, grafik tasarım öğretmenliği, her türlü kurumsal şirketin grafik departmanları gibi çok geniş bir yelpazeye sahiptir.
Bu programın temel amacı, özellikle reklamcılık sektörü ile kitle iletişim araçlarının işleyiş gösterdikleri iletişim sektöründe çalışacak iyi derecede yabancı dil bilen, görsel iletişim diline hakim nitelikli ara eleman ve yönetici adayları yetiştirmektir.
KİMLER BU PROGRAMA BAŞVURABİLİR?
Fark yaratabilen
Analitik düşünebilen
Günceli takip edebilen
Dili iyi kullanabilen
Araştırmacı
Bakmak ile görmek arasındaki farkı bilen
Kullandığı teknolojiye hakim
Estetik bir görüşü olan
İnsan psikolojisinden anlayan
Teknolojik ve sanatsal gelişimleri takip edebilen
Eğitimin hayat boyu olduğunun bilincinde olan tüm adayları bekliyoruz.
MEZUNİYET SONRASI
Grafik Tasarımı programından mezun olan öğrenciler; gazete, dergi, televizyon, radyo gibi basın sektörleri, web-dizayn şirketleri, tüm şirketlerin tanıtım ve halkla ilişkiler birimleri, matbaacılık gibi iş kollarında grafik teknikeri veya grafiker ünvanıyla çalışabilirler.
Grafik tasarımı, sanayileşme ve modernleşmeye geçişin ardından özellikle de fotoğrafın keşfiyle birlikte gelişmeye başlamıştır. Gazetelerin ortaya çıkmasıyla da reklam ve tanıtım öne çıkmış ve grafik tasarımı için bir pazarın var olduğu anlaşılmıştır. Mimari ve iç mimari, sanat yönetmenliği, iletişim tasarım, endüstriyel tasarım, pazarlama ilişkileri, web tasarımı, tipografi, hareketli grafik, bilgi tasarımı, arayüz tasarımı, fotoğrafçılık ve masaüstü yayıncılık gibi diğer pek çok disiplinle ilişki içinde olan grafik tasarımı, özellikle gelişmekte olan ülkelerde önemi sebebiyle hızlı büyüyen iş sahalarından birisidir.
MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI PROGRAMI
Muhasebe; finansal nitelikteki bilgileri kayıtlama, sınıflama, özetleme, analiz, ve yorumlama suretiyle ilgili kişi ve kurumlara raporlar halinde sunan bir bilgi sistemidir Muhasebe işlerinin daha doğru, daha hızlı, daha düzenli, daha az personelle yapılması amacıyla çağımızın vazgeçilmez aracı olan bilgisayarların bu doğrultuda kullanılabilmesi de büyük önem arz etmektedir. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları programı; mesleğinde kariyer yapmak isteyen öğrencilerin hem teorik bazda, hem de uygulama bazında gerekli alt yapı ile donatılarak iş hayatına atılmalarını ve muhasebe ve finans sektörünün ihtiyacı olan, muhasebe, finans ve mali mevzuat konularında bilgili, bilgisayarda muhasebe paket programlarını etkin kullanan, ticari hayatta kullanılan defterleri mevzuata uygun usul ve esaslara göre işleyebilen, plânlı ve sistemli çalışma alışkanlığı kazanmış eleman yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Ülke ekonomisinin gelişmesi ve refahın artmasında; çağa ayak uyduran, kendini yenilemeye açık sağlıklı işleyen bir muhasebe sisteminin kurulmasının payı büyüktür. Günün değişen şartlarına kendini adapte edebilen muhasebe elemanları yetiştirmeyi hedefleyen Turhal Meslek Yüksekokulu Muhasebe bölümünden mezun olan öğrenciler baştan sona bir işletmede muhasebe sistemini kurabilecek bilgi, beceri ve tecrübe ile donatılmaktadırlar.
KARİYER OLANAKLARI
Bölüm mezunları, kamu ve özel sektöre ait kuruluşların muhasebe bölümlerinde, maliye ve vergi dairelerinin ilgili birimlerinde görev alabilirler ya da kendilerine ait muhasebe bürosu açabilirler. Ayrıca gerekli imtihanları geçip “Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir” ve “Yeminli Mali Müşavir” ünvanlarını alarak çalışma hayatlarını sürdürebilirler.
ENDÜSTRİYEL STAJ
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı öğrencileri 30 iş günü endüstriye dayalı eğitim (staj) yaparak endüstriyel iş deneyimi kazanmaktadırlar.
İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI
Bu programın açılma gerekçesi; işletmelerimizin belirli pazarlarda yer alabilmesi için ihtiyaç duydukları, becerili, bilgili ve eğitilmiş “Nitelikli İnsan Gücü”nü yetiştirmektir. Son yıllarda ortaya çıkan ve küreselleşme olarak isimlendirilen gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkan yeni toplumsal, ekonomik ve siyasi oluşumlar küreselleşmenin etkilerini gün geçtikçe daha da arttırmaktadır. Dünyada meydana gelen bu değişim ve gelişmeler, işletmeciliğin önemini de gün geçtikçe arttırmaktadır. Bu gelişmeler göz önüne alınarak açılan işletme yönetimi programının amaçları; çeşitli ölçeklerde faaliyet gösteren yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası işletmelerin ihtiyaç duydukları bilgi, beceri ve eğitim donanımına sahip, “Nitelikli İnsan Gücü”nü yetiştirmektir. Ayrıca, kaynakların nasıl planlandığını, örgütlendiğini, yönetildiğini ve denetimin nasıl gerçekleştirildiğini, kısaca tüm yönetsel fonksiyonların nasıl yürütüldüğünü kavramış nitelikli girişimciler ve meslek elemanlarını birçok sektöre kazandırmaktır
Günümüzde öğrencilerimizin iş hayatına atılırken kendilerini rakiplerinden ayıracak özelliklerle donanmış olmaları son derece önem taşımaktadır. Bu açıdan İşletme Yönetimi Programı, alanında uzman akademik kadro ile kaliteli bir eğitimi sunarak öğrencilerimizin ihtiyaç duyacakları bilgi donanımını sağlamayı amaçlamaktadır.
Programımızın amacı, bir yandan büyük, orta ve küçük ölçekli işletmelerin yönetim kademelerinde rol alabilecek bir yandan da kendi işini kurarak iş hayatında başarılı olabilecek mezunlar vermektir.
Program mezunları, çok geniş iş olanaklarına sahiptirler. İş dünyasında özel sektör veya kamu kesimi de dahil olmak üzere bütün işletmelerde pazarlama, finans, muhasebe, bankacılık, sigortacılık, halkla ilişkiler, personel (insan kaynakları) alanlarında sanayi ve ticari işletmelerde ara elemanı olarak iş imkânı bulabileceklerdir. Bu iş imkânlarından bazıları ise şunlardır;
Serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirlik bürolarında,
İşletme Yönetimi Programı öğrencileri 30 iş günü endüstriye dayalı eğitim (staj) yaparak endüstriyel iş deneyimi kazanmaktadırlar.